اینترنت ماهواره ای ( Satellite Internet) چیست؟

satellite-internet-global-networkاینترنت ماهواره ای چیست

اینترنت ماهواره ای، اینترنت بی سیمی است که از ماهواره های فضایی برای برقراری ارتباط استفاده می کند. این نوع اینترنت تفاوت زیادی با سرویس‌های اینترنت زمینی دارد که داده‌ها را از طریق سیم انتقال می‌دهند.اگر قصد خرید و نصب اینترنت ماهواره ای را دارید حتما این مقاله را مطالعه کنید.

اینترنت ماهواره ای تنها راه برای آنلاین شدن و اتصال به اینترنت برای برخی خانه‌های روستایی و مشاغل آنها است, اگرچه این اینترنت دارای معایبی نیز هست که در ادامه آنها را ذکر خواهیم کرد.

در حال حاضر HughesNet و Viasat دو شرکت اصلی ارائه دهنده خدمات اینترنت ماهواره ای در ایالات متحده هستند همچنین Starlink از SpaceX و Project Kuiper از آمازون نیز به شرکت‌های ارائه دهنده اینترنت‌های ماهواره‌ای  در کل جهان پیوسته‌اند.

اینترنت ماهواره ای چگونه کار می‌کند؟

اینترنت ماهواره ای با استفاده از امواج رادیویی برای ارتباط با ماهواره‌هایی که در فضا وجود دارند (و به دور زمین می‌چرخند) کار می‌کند. داده‌ها از طریق یک شبکهٔ ارتباطی که مبدأ آن دستگاه شما می‌باشد شروع به ارسال و دریافت می‌کنند، داده‌ها از طریق مودم و دیش ماهواره‌ای شما به ماهواره‌ای در فضا فرستاده می‌شوند و سپس به ایستگاههای زمینی (که به آنها NOC(Network Operations Centers) میگویند) بازمی‌گردند، و سپس داده‌ها از طریق همین ارتباط  برگشت داده می‌شوند و شما داده‌های خود را روی دستگاهتان دریافت خواهید کرد.

اینترنت ماهواره ای از یک ارتباط پنج قسمتی استفاده می‌کند:

  1. دستگاه
  2. مودم یا روتر
  3. دیش ماهواره
  4. ماهواره فضایی (ماهواره‌ها در فضا)
  5. ایستگاه‌های زمینی (NOC)
اینترنت ماهواره ای چیست ؟  معرفی اجزا آن به همراه هزینه ها

دستگاه اینترنت ماهواره ای

این گزینه شامل هر دستگاهی است که بتواند  از طریق یک سرویس مناسب به اینترنت دسترسی پیدا کند که می‌تواند شامل: کامپیوتر، تبلت، گوشی موبایل، تلویزیون‌های هوشمند، کنسول‌های بازی و… باشد.

وقتی در یکی از این دستگاهها از اینترنت استفاده می‌کنید داده‌ها از طریق مودم یا روتر ارسال و دریافت می‌شوند.

مودم/ روتر اینترنت ماهواره ای

مودم: مودم برای اینکه ارسال و دریافت داده‌ها بین دستگاه شما و دیش ماهواره به راحتی انجام  شود داده‌های شما را ترجمه می‌کند. شما می‌توانید برخی دستگاهها مانند یک کامپیوتر، تلویزیون هوشمند یا کنسول بازی را با استقاده از کابل اترنت مستقیماً به مودم وصل کنید.

روتر: کابل‌ها در برخی موارد قابل استفاده نیستند برای دستگاههایی مانند تبلت ها و گوشی‌های هوشمند یا لپ تاپ‌ها. این جاست که روترها وارد می‌شوند و با اتصال به مودم یک شبکه بی سیم را برای شما فراهم می‌کنند. مودم‌های HughesNet و Viasat مجهز به روتر داخلی هستند.

شما می‌توانید مجوز برقراری ارتباط اینترنت ماهواره ای را از شرکت‌هایی که این خدمات را ارائه می‌دهند بگیرید، مودم‌هایی که در بازار می‌بینید با اینترنت ماهواره ای کار نمی‌کنند بنابراین شما باید به شرکت‌های خاصی مراجعه کنید و از آنها بخواهید یک مودم را پیکربندی و به شما بدهند یا خود از قبل آن را خریداری و آنها فقط مودمتان را پیکربندی و آماده اتصال کنند.

دیش ماهواره

مرحله بعدی تنظیم دیش ماهواره است، دیش شما باید دقیقاً در موقعیتی قرار گیرد که سیگنال‌های ماهواره ارائه دهنده را در مدار ارسال و دریافت کند، این تنظیمات را شرکت‌های خدمات اینترنت ماهواره ای برای شما انجام می‌دهند.دیش شما تا شعاع خاصی از یک مرکز در فضا را پوشش می‌دهد و دارای محدودیت است بنابراین شما در مکان‌های دور امکان دسترسی به آن را نخواهید داشت.

ماهواره فضایی:

تقریباً ۲۲۰۰۰ مایل بالاتر از سطح زمین، ماهواره‌های مورد استفاده در سرویس اینترنت (مانند Viasat و HughesNet ) بر فراز خط استوا معلق هستند. آن‌ها با حرکت زمین می‌چرخند بنابراین باعث می‌شود ارتباط ثابت بماند این عملیات مدار زمین نامیده می‌شود. این امکان اجازه می‌دهد تا ارسال و دریافت داده‌ها بین دیش ماهواره‌ای شما و مرکز NOC برقرار شود.

ماهواره‌های نسل جدید (Starlink و Project Kuiper) در فاصلهٔ ۳۰۰ مایلی از سطح زمین قرار گرفته‌اند که بسیار نزدیک هستند این ماهواره‌ها به مدار پایین زمین پرتاب می‌شوند و به دلیل نزدیکی زیاد به سطح زمین می‌توانند سرعت اینترنت بالاتر و تأخیر کمتری را به کاربرانشان ارائه دهند اما این نزدیکی باعث می‌شود اینترنت در مساحت کمتری را پوشش داده شود، بنابراین هزاران ماهواره Starlink لازم است تا پوششی به اندازهٔ یک یا دو ماهوارهٔ Viasat ایجاد شود.

هر دو شرکت Viasat و HughesNet دارای ماهواره اختصاصی خود با فناوری پرتو نقطه‌ای هستند که هر پرتو فقط مناطق خاصی از ایالات متحده را پوشش می‌دهد نه اینکه از یک پرتو برای پوشش کل کشور استفاده شود.

مرکز عملیات شبکه‌ای NOC:

هرزمان که در اینترنت روی لینک خاصی کلیک می‌کنید یا فیس بوک را باز می‌کنید، ماهواره درخواست‌های شما را به مرکز عملیات ارسال می‌کند.

مرکز عملیات با استفاده از یک دیش که خیلی بزرگتر از آنچه است که در خانه دارید درخواست‌ها و اطلاعات شما را دریافت و به ماهواره‌های فضایی می‌فرستد و بعد از بازگشت اطلاعات آنها را جمع آوری کرده و برای شما می‌فرستد.

باید بدانید که تمام این فرآیندها خصوصاً ارسال داده‌ها به فضای ۲۲۰۰۰ مایلی و برگشت آن در کسری از ثانیه انجام می‌شود، ممکن است گاهی اوقات شاهد تاخیرهای بیشتری نسبت به اینترنت کابلی و DSL باشیم ولی بهرحال سرعت اینترنت‌های ماهواره‌ای به نسبت اینترنت‌های کابلی بسیار بیشتر است.

پرسش و پاسخ در مورد اینترنت ماهواره ای

اینترنت ماهواره ای در کجا موجود است؟

اینترنت ماهواره ای برای ۹۹ درصد از شهروندان ایالات متحده در دسترس است، در دوبی نیز بیشتر نمایندگی‌های تجهیزات ماهواره‌ای شروع به ثبت سفارش کرده‌اند و نهایتاً از ۲، ۳ ماه آینده پک spaceX روانه بازار ایران نیزخواهد شد. پیش بینی می‌شود افرادی که از دبی و کردستان عراق تجهیزات ماهواره‌ای وارد می‌کنند، از تابستان آینده تمرکز اصلی  خود را روی واردات پک اینترنت SpaceX متمرکز کنند.

 از آنجا که سیگنال اینترنت از ماهواره‌ها به سمت زمین ارسال می‌شود نیازی نیست که خانهٔ خود را با سیم یا کابل به اینترنت زمینی متصل کنید. این تکنولوژی برای افرادی که در روستا هستند و زیر ساخت‌های اینترنت زمینی را ندارند بسیار مفید است اما در مکان‌هایی که سیگنال ماهواره در دسترس نباشد اینترنت ماهواره ای نیز در دسترس و قابل استفاده نمی‌باشد.

آیا اینترنت ماهواره ای قابلیت تماشای فیلم و ویدئو را دارد؟

جواب این سؤال بله است شما با استفاده از اینترنت ماهواره می‌توانید اکثر داده‌ها را ارسال و دریافت کنید اما باید توجه داشته باشید که فیلم و ویدئو حجم بالایی از اینترنت را مصرف می‌کنند که هم می‌تواند سرعتتان را کاهش دهد و هم بسته‌ای اینترنتتان را تمام کند، شرکت‌های ارائه دهنده اینترنت ماهواره ای بسته به مبلغی که برای آن هزینه می‌کنید ، میزان داده‌های پرسرعت را که هر ماه دریافت می‌کنید محدود می‌کنند.  

آیا اینترنت ماهواره ای گزینهٔ مناسبی است؟

برای افرادی که در روستا یا مناطقی که امکان دسترسی به اینترنت زمینی را ندارند قطعاً گزینهٔ خوبی است زیرا به نحوی تنها گزینهٔ آنها ست.

اینترنت ماهواره ای محدودیت داده و سرعت کندتری نسبت به سایر انواع اینترنت دارد. اینترنت ماهواره ای برای بازی‌های سریع مناسب نیست زیرا دارای تأخیر است.

اینترنت ماهواره برای برای ارسال ایمیل،استفاده از مرورگر و سایر فعالیت‌های آنلاینی که ارسال و دریافت داده‌هایشان کم است مناسب می‌باشد.

سرعت اینترنت ماهواره ای چقدر است؟

سرعت اینترنت ماهواره ای بین ۱۲ تا ۱۰۰ مگابایت بر ثانیه متغیر است که برای فعالیت‌هایی نظیر ارسال ایمیل، استفاده از مروگر و آموزش‌های آنلاین مناسب است. شما حتی می‌توانید فیلم‌ها و ویوئوها را تا حد محدودی پخش کنید (از پخش فیلم در حجم زیاد خودداری کنید زیرا سرعتتان کاهش می‌یابد و حجم بسته‌تان تمام می‌شود.)

آیا اینترنت ماهواره ای همان وای فای است؟

خیر، اینترنت ماهواره ای یک نوع اتصال به اینترنت است در حالی که وای فای به یک شبکه بی سیم اشاره دارد. شما می‌توانید یک شبکه وای فای خانگی را با اتصال به اینترنت ماهواره ای خود راه اندازی کنید که به شما این امکان را می‌دهد لپ تاب، گوشی‌های هوشمند و سایر دستگاها را به آن متصل و از اینترنت استفاده کنید.

آیا اینترنت ماهواره ای خوب کار می‌کند؟

اینترنت ماهواره ای در بیشتر موارد قابل اعتماد است و خوب کار می‌کند باران شدید می‌تواند در آن تداخل ایجاد کرده و طوفان‌های شدید آن را به کلی قطع می‌کند.

آیا شرکت‌های ارائه دهنده اینترنت ماهواره ای می‌توانند پهنای باند را در یک مکان خاص متوقف کنند؟

بله، یک شرکت ارائه دهنده خدمات اینترنت می‌تواند پهنای باند را در یک منطقه جغرافیایی خاص متوقف کند این به این دلیل است که همهٔ داده‌های ارسالی و دریافتی باید از طریق ماهواره‌ای که در یک منطقه خاص وجود دارد عبور کنند. ماهواره می‌تواند فقط حجم مشخصی از داده‌ها را همزمان پردازش کند و اگر درخواست‌های بیشتری وارد شود سرعت شبکه کاهش پیدا کرده و کارایی خود را از دست می‌دهد.

قیمت بسته‌های satellite internet چقدر است؟ قیمت اینترنت ماهواره ای در ایران

قیمت پک کامل $۵۰۰ + شارژ ماهیانه ۱۰۰ دلار است که با احتساب دلار۲۷۰۰۰ تومانی  می‌شود ۱۳/۵ میلیون. پک و شارژ ماهیانه ۷۰۰/۲میلیون که با در نظر گرفتن اینکه هر ساختمان با تهیه یک پک اینترنت ماهواره ای SpaceX و استفاده ساکنین بصورت  wifi با سرعتی ۱۰۰ برابر اینترنت موجود در ایران (هر مودم/روتر شرکت spaceX قابلیت اتصال ۲۰۰ کاربر به صورت وای فای را دارد) بزودی شاهد افزایش بیشمار تقاضا در ایران خواهیم بود.

اثر پارازیت بر ماهواره‌های نزدیک زمین چگونه خواهد بود ؟

از مهندسین شرکت SpaceX سؤال شده که کشورهایی که اقدام به انداختن پارازیت‌های زمینی روی سیگنال‌های ماهواره‌های تلویزیونی می‌کنند، آیا امکان پارازیت انداختن بصورت زمینی و یا جوی روی سیگنالهای اینترنتSpaceX  را خواهند داشت؟ پاسخ داده‌اند که قطر هر دیش   SpaceXکه در پک خریداری شده موجود است، ۷۰ سانتی متر می‌باشد. دیش را در هر جا که قرار دهید از غرب به شرق به ازای هر ۱۰ سانتیمتر یک سیگنال ماهوارهSpaceX   دریافت می‌کند (شرکتSpaceX   تا  کنون ۴۰% ماهواره‌های لازم را پرتاب و در مدار قرار داد و فعالند و مابقی همچنان در حال تهیه و پرتاب می‌باشند).

با این حساب تا امروز هر دیش در هر جایی که قرار بگیرد از ۳ ماهواره سیگنال دریافت خواهد کرد.

دیش‌ها دارای سیستمی می‌باشند که  بصورت کاملا هوشمند چرخیده و قویترین سیگنال از بین ۳ سیگنال را تشخیص داد و روی بهترین و قویترین آنها متمرکز می شوند.اوج تکنولوژی اینجاست که با جابجا کردن محل دیش، مثلا ۷۰ سانتیمتر، کاربر سیگنال را از ۳ ماهواره دیگر دریافت خواهد کرد. قرار است تا دو سال دیگر ۳ سیگنال تبدیل به ۱۰ سیگنال شود.بدین ترتیب هیچ تکنولوژی در حال و در آینده قادر نخواهد بود از رسیدن سیگنال به دیش کاربر SpaceX جلوگیری کند.

آیا امکان ردیابی داده ها وجود دارد؟

مهندسین شرکت  SpaceX اطمینان داده اند که دیش های پکSpaceX   بمانند دیش های “دیتا” که النبی send وRecive  داشتند و قابل شناسایی و ردیابی بودند، قابل ردیابی نیستند.این دیش فقط وظیفه دریافت سیگنال را دارد و مودم/روتر که به دیش وصل میشود کاربر را به شبکه اصلی اینترنت جهانیَSpaceX   متصل میکند و از این لحظه به بعد تمام فعالیت اینترنتی  کاربر را فقط خود شرکت میتواند رصد کند. بنابراین امکان ردیابی فعالیت اینترنتی کاربر تنها برایSpaceX امکان پذیر هست.

‫3 نظر

  • مازیار گفت:

    جالب بود نمی دونستم

  • سندباد گفت:

    ویدئو باز نشد برای من

  • دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *