مدیریت حافظه در اندروید: بررسی اجمالی و راهکار افزایش سرعت گوشی
“حافظه پر است”، این جمله یک اعلان و هشدار در گوشیهای اندرویدی است که برای کاربران مزاحمت فراوانی ایجاد میکند. بسیاری از کاربران حتی نرمافزارهای پاکسازی یا مدیریت حافظه را برای افزایش کارایی و بهرهوری حافظه رم روی گوشی خود نصب میکنند. اما آیا مدیریت حافظه بهصورت دستی برای اندروید امری واقعاً ضروری است؟ بهراستی چه زمانی باید برای پاک کردن رم، خودمان دستبهکار شویم؟ برای یافتن پاسخ سؤالاتتان با نکست همراه باشید.
آنچه در این مقاله می خوانیم
رم چیست؟
در گوشیهای هوشمند مانند کامپیوترها انواع مختلفی از حافظه وجود دارد. اکثراً تفاوت حافظهها در سرعت، قیمت و نوع عملکردشان است. برای مثال گوشی شما نسبتاً کند است، قیمت پایینی دارد و حتی زمانی که ولتاژ مصرفی آن از منبع اصلی برق قطع شود بهطور مداوم اطلاعاتتان را ذخیره و ثبت میکند. درنتیجه این همان حافظه داخلی است، جایی که برنامهها، دادههای برنامه، عکسها، ویدئوها و… در آن ذخیرهشده است.
حافظههای رم با شکل دستیابی تصادفی، حافظههایی گران هستند اما بسیار سریعتر از حافظههای داخلی عمل میکنند. این حافظهها با قطع جریان برق اطلاعات درون آنها پاک میشود. درواقع رمهایی با دستیابی تصادفی برای اجرای برنامهها و همچنین ذخیره دادهها بهصورت موقت کاربرد دارند.
رم اندروید پر است!
بهراستی دلیل نگرانی ما از پر شدن رم گوشی برای چیست؟ بعد از مدتی، حافظه داخلی گوشی شما با برنامههایی که زیاد از آنها استفاده میکنید پر میشود و جایی برای باز کردن برنامه جدید باقی نمیماند، در این حالت برای اجرای برنامههای جدید باید فضای رم را پاکسازی کنیم. اندروید این عمل را طی دورههای زمانی معین و بهصورت خودکار انجام میدهد و نیازی ندارد شما کار خاصی انجام دهید.
این تصور که رم گوشی باید بهصورت دستی پاکسازی شود یک تصور کاملاً اشتباه است. رم خالیشده بدین معنی است که هر برنامه برای هر بار استفاده باید بهطور کامل بارگذاری و لود شود. این کار علاوه بر اینکه زمان اجرای برنامهها را بالا میبرد برای عمر باتری گوشی نیز مضر است.
چرا پر بودن رم چندان هم بدک نیست
اینکه رم پر باشد چیز بدی نیست، حتی مورد تائید نیز واقع میشود. سیستمعامل اندروید چون از سیستمعاملهای لینوکس و یونیکس است بنابراین قوانین مربوط به مدیریت حافظه را بهطور کامل در بر دارد. این قوانین میگویند آزاد بودن حافظهٔ داخلی به معنای هدر رفتگی و عدم کارایی صحیح حافظه است.
اگر گوشی خود را روشن کرده و چند برنامه را اجرا کنید، این برنامهها در رم بارگذاری میشوند. حال اگر از برنامهای خارج شوید و سپس دوباره آن را اجرا کنید برنامه سریعتر و با مدت زمان بسیار کمتری نسبت به بار اول اجرا میشود. این بدین دلیل است که بعد از خارج شدن و بستن یک برنامه، چیزهایی از آن در رم باقی میماند.
باید از این حالت در حافظه بسیار ممنون باشیم که در اجرای برنامهها بهسرعت عمل پردازش و اجرا را انجام میدهد.چنانچه شما برنامههایی را جهت مدیریت حافظه روی گوشی نصبکرده باشید و دائماً از آنها جهت پاکسازی رم استفاده کنید قاعدتاً برای اجرای برنامههایی نظیر فیسبوک، واتساپ و … باید مدت زمان زیادی را منتظر بمانید.
به عبارتی میتوان گفت برخی از برنامههای مدیریت حافظه نه تنها به سرعت گوشی شما کمک نمیکنند بلکه به برعکس باعث کند شدن سرعت اجرای برنامهها نیز میشوند.
مجموعه مقالات رفع مشکلات اندروید
مدیریت حافظه در اندروید بهصورت دستی
با توجه به تنوع فراوان در ساخت گوشیهای هوشمند، شایعه شده است که تولیدکنندگان این گوشیها اکثراً توابعی را برای پاکسازی رم در نظر گرفتهاند. در کل پاکسازی حافظه به روش دستی تنها در مواردی نادر پیشنهاد میشود.
هیچگاه توصیه نمیشود که یک برنامه را بهطور کامل ببندید و یا کل رم را پاک و خالی کنید. اما مواردی وجود دارد که نیاز است حافظه را بهطور کامل تخلیه کنیم مثلاً برنامهای در روند اجرا به مشکل برخورد میکند یا کارکردی ناکارآمد داشته باشد. فرض کنید یک مرورگر بهشدت در حال اجرا ست و دچار خطاهای نمایشی شود یا در روند بارگذاری برنامههایی چون فیسبوک و توییتر خللی ایجاد شود، در این چنین حالاتی پیشنهاد این است که برای رفع مشکل، برنامه را از حافظه بهطور کامل پاککنیم.
اگر شما برای پاک کردن برنامه از رم، برنامه را از قسمت multi tasking پاک کنید که لیست برنامههای اخیر بازشده را نشان میدهد، برنامه فقط بسته می شود اما در رم همچنان باقی است.
نمایش مصرف حافظه و بستن برنامهها
همانگونه که در بالا گفته شد اگر برنامه را از لیست برنامههای اخیر پاککنید برنامه فقط در لیست حذف میشود و در رم باقی میماند، و اما چه کنیم که برنامهٔ معیوب را از حافظه بهطور کامل خارج کنیم؟ در اینجا باید بهصورت دستی عمل کنید. این کار را میتوانید از منوی تنظیمات گوشی انجام دهید، شما همچنین میتوانید ببینید که کدام برنامه فضای بیشتری از حافظه شما را اشغال کرده است.
مراحل انجام کار:
این گزینه ممکن است در گوشیها و اندرویدهای نسخههای مختلف متفاوت باشد.
برخی برنامهها وجود دارند که شما اجازه خارج کردن آنها از حافظه ندارید و گزینههای آن برای شما غیرفعال است. اینها برنامههایی سیستمی و مربوط به سیستمعامل هستند که قعالیت آنها برای گوشی حیاتی است.
اگر با بستن برنامه به روش دستی نیز مشکل گوشی حل نشد با ریستارت کردن و راهاندازی مجدد تا ۹۰ درصد از موارد مسئلهٔ شما بهطور حتمی حل خواهد شد.
مدیریت حافظه با پاک کردن برنامههای مخرب
همانطور که میدانید در قسمت memory مقدار استفاده هر برنامه از حافظه را میتوانید ببینید. شما با استفاده از این لیست باید برنامههایی را که از حافظهٔ زیادی استفاده میکنند و یا مشکوک هستند را پیداکرده و آنها را حذف کنید. همچنین توصیه میشود برنامههایی که مدتها ست از آنها استفاده نمیکنید و احتیاجی به آنها ندارید را نیز حذف کنید.
شما با استفاده از مراحل زیر بهراحتی میتوانید برنامههایتان را حذف کنید اما چنانچه در هنگام حذف با مشکل عدم مجوز دسترسی برای حذف برنامه برخورد کردید میتوانید با طی مراحل زیر مجوز حذف را بگیرید و سپس اقدام به حذف نمایید. این مجوزها را در هنگام نصب برنامه تعیین میکنید.
وارد تنظیمات گوشی شده، گزینه Lockscreen and security را انتخاب کنید. در پایین صفحه روی Other security setting ضربه بزنید. Device administrators را انتخاب کنید. تیک کنار برنامههایی را که میخواهید حذف کنید را بردارید.
مراحل حذف برنامهها:
۵-OK را انتخاب کنید، برنامه حذف شد.
مطلب مرتبط: پاک کردن حافظه کش برنامه ها یا پاک کردن داده ها ؟
نتیجهگیری
در صورتی که سرعت گوشی شما به میزان قابل توجهی کاهشیافته است اقدام به پاکسازی حافظه بهصورت دستی نمایید. سیستمعامل اندروید بهصورت هوشمندانه و خودکار مدیریت حافظه و برنامه را انجام میدهد.
اگر گوشی شما مشکل خاصی ازنظر حافظه ندارد پیشنهاد نکست این است که پاکسازی حافظه را به عهدهٔ اندروید بگذارید و تا حد امکان بهصورت دستی اقدام نکنید. با خواندن این مقاله آیا گوشی شما نیاز به پاکسازی حافظه دارد؟ منتظر نظرات شما هستیم.
منبع: androidpit