محافظت از درایوهای جامد SSD و افزایش طول عمر آنها
بیشتر شرکتهای کامپیوتری از تولید و استفاده از درایوهای HDD دست کشیده و شروع به استفاده از هارد درایوهای SSD(solid-state drivers) نمودهاند این درایوها سریعتر، کوچکتر و بدون هیچ قطعه متحرکی مانند هد و دیسک هستند. در کنار این خوبیها درایوهای SSD معایبی نیز دارند و برای استفاده بهینه و طول عمر بیشتر باید به چندین نکته توجه کنید با نکست همراه باشید.
قبل از پرداختن به راهکارها و هشدارهای استفاده از SSD بهتر است بدانیم که این درایوها چگونه کار می کنند.
درایوهای SSD چقدر عمر میکنند؟
این درایوها بر حافظههای بر اساس فلاش هستند یعنی در طراحی ساختار آنها بخش متحرک وجود ندارد – تمام فرایند خواندن و نوشتن دادهها برخلاف درایوهای مغناطیسی کاملا الکترونیکی انجام میگیرد – و هر واحد حافظه آن می تواند چندین چرخهی خواندن و نوشتن را به صورت جدا مدیریت کند.
خوشبختانه تکنولوژی مدرن درایوهای SSD امکان نوشتن همزمان حجم بسیار زیاد داده بدون نگرانی درمورد آسیب وارد شدن به دستگاه را فراهم کرده است
گزارشات منتشر شده از بررسیهای اواخر سال گذشته میلادی نشان داد که میزان حجم نوشتن بر روی SSD ها می تواند بسیار زیاد باشد، حجمی حدود ۲ پتابایت بر روی چندین درایو SSD کپی شد بدون اینکه مشکلی برای درایو به وجود آید، این حجم بسیار زیاد است و نشان داد کاهش تعداد چرخههای خواندن/نوشتن می تواند باعث افزایش عمر درایو گردد.
در حالت کلی شما میتوانید مدت زمان بیشتری از هاردهای SSD در مقایسه با دیسک سخت استفاده کنید و این یعنی اینکه طول عمر بیشتری دارند برای افزایش هرچه بیشتر این طول عمر باید به نکات زیر توجه کنید.
۱-اجتناب از افزایش دمای درایو SSD
درایوهای SSD مقاومت بیشتری در مقابل تغییرات دمای محیط خود دارند برای مثال بازهی دمای فعالیت هارد درایو HyperX 3K MLC SSD حدوداً ۰ تا ۷۰ درجه سانتیگراد است در حالی که این بازه برای هارد درایو Western Digital Black HDD بین ۵ تا ۵۵ درجه سانتیگراد است.
علاوه بر آن مدت زمانی که درایوهای SSD میتوانند به صورت مداوم در معرض این تغییر دما باشند نیز بیشتر است البته این می تواند برای طول عمر دستگاه زیان آور باشد
نوسانات زیاد دما برای همه دستگاههای الکترونیکی زیان آور است و توصیه میشود که نوسانات به حداقل برسد جالب است بدانید دمای محیط می تواند بر روی میزان ماندگاری داده ها در هاردهای SSD تاثیرگذار باشد.
مادامی که افراد به صورت عادی روزانه از هاردهای SSD استفاده می کنند نگران این تاثیرات بر ماندگاری و سلامت داده و دستگاه خود نباشند اما افرادی که حجم زیادی از داده مانند فیلمها و تصاویر دوربین های عکاسی و … را برای مدت زمان زیادی ذخیره می کنند باید نگران تاثیرات تغییر دما بر روی ماندگاری داده های خود باشند چون درایوهای SSD که مدت زیادی در مجاورت گرما بدون اتصال به برق قرار بگیرند ابقای دادهای آنها کاهش مییابد.
۲-اجتناب از قطع برق
قطع ناگهانی برق میتواند بر روی هر وسیله الکترونیکی تاثیر مستقیم بگذارد و درایوهای SSD نیز از این قاعده مستثنی نیستند، اگر به طور ناگهانی برق یک درایو SSD در حال نوشتن قطع گردد در چرخههای خواندن و نوشتن اختلال ایجاد شده و باعث از بین رفتن تمام و یا قسمتی از داده (در بهترین حالت) و یا از بین رفتن خود درایو (در بدترین حالت) خواهد شد.
نتیجه مطالعات ۴ محقق در سال ۲۰۱۳ نشان می دهد که بعد از قطع ناگهان برق ممکن است اختلالات و خرابی زیادی در داده ها رخ دهد.
حال چگونه میتوان از قطع برق ناگهانی درایو جامد جلوگیری کرد؟ یک منبع برق اضطراری UPS سادهترین و بهترین راه حل است. UPS به مانند یک دستگاه محافظ نوسان با یک باتری تقریبا بزرگ است که شما می توانید دستگاه های خود را به آن وصل کنید و چنانچه برق قطع شود باتری میزان انرژی لازم برای تمام شدن چرخههای نوشتن و خاموش کردن سیستم را برای شما فراهم می کند.
قیمت یک دستگاه UPS معمولی چیزی در حدود ۱۰۰ تا ۲۰۰ هزار تومان است و شما برای تامین امنیت اطلاعات و دستگاه های خود نیازی به زدن بانک ندارید البته نسخه های هم هستند که برای مصارف تجاری و صنعتی استفاده می شوند و قیمت آنها به ۱۰ میلیون تومان نیز می رسد.
اختلالات و نوسانات برق می تواند به طور بالقوه به درایو شما آسیب برساند، بنابراین داشتن یک محافظ نوسان بین کامپیوتر و پریز هرگز ایده بدی نیست.
۳-فضای ذخیره سازی را خالی کنید
اگرچه خواندن و نوشتن در درایوهای SSD به ندرت باعث ایجاد خرابی در آنها می شود اما چندین نکته وجود دارد که با رعایت آنها هرگونه احتمالی در خرابی درایوها را به صفر می رساند .
دلیل این امر استفاده از تکنولوژی با عنوان wear leveling است که باعث میشود سیستم از کلیه فضای موجود در SSD استفاده کند که سبب افزایش سرعت در درج اطلاعات می شود. البته در این روش نیز یک مشکل وجود دارد و آن این است که تکنولوژی wear leveling تنها میتواند در سلولهای باز عملیات مورد نظر را انجام دهد و در سلولهایی که برای ذخیره طولانی مدت استفاده شدهاند سیستم مجبور است از سلولهای دیگر استفاده مجدد نماید که این خود باعث افزایش تعداد چرخه های خواندن و نوشتن روی آن سلولها میشود. با حذف فایلهای بلا استفاده و یا انتقال آنها به دیسک سخت خارجی فضای ذخیرهسازی بیشتری در اختیار درایو SSD برای انجام wear leveling قرار میگیرد.
محافظت از درایو SSD برای عملکرد مطلوب
اگر با ابزارها و روشهای مختلف بتوانید از درایوهای SSD خود محافظت کنید، هم میتوانید عملکرد آنها را بهبود بخشید هم اینکه طول عمر آنها را اضافه کنید بهتر است بدانید تغییرات دمایی شدید، نوسانات و قطعی برق و همچنین پر شدن فضای ذخیره سازی بزرگترین قاتلان هاردهای جامد هستند پس با روشهایی که به شما معرفی شد سلامت و طول عمر درایو خود را بالا ببرید
آیا شما راه بهتری برای افزایش طول عمر و بهبود عملکرد درایوهای SSD میشناید؟ خوشحال میشویم با ما و سایر کاربران در میان بگذارید.
عالی