انتخاب ویرایشگر کد (code editor) برای جاوا اسکریپت
برای شروع برنامهنویسی جاوا اسکریپت سادهترین راه بازکردن notepad و تایپ کردن دستورات است، اما بعد از چند ساعت کد نویسی متوجه خواهید شد که کد نویسی چقدر میتواند سخت و وقتگیر باشد. اصولا ویرایشگر کد ابزاری برای برنامه نویسان است تا از سختی کد نویسی به زبانهای مختلف بکاهد و سرعت برنامه نویسی را با ارائه راهکارهای مختلف تا حد قابل قبولی افزایش دهد.
در طول عمر کوتاه برنامهنویسی کد ادیتورهای زیادی توسط اشخاص و شرکتهای مختلف وارد بازار شدهاند که هرکدام قابلیتها، مزایا و حتی معایب خاص خود را داشتهاند در این مقاله مجال معرفی و بررسی همه code editor ها را نداریم بلکه قصد داریم شما را با بهترین ویرایشگرهای کد برای برنامهنویسی جاوا اسکریپت آشنا کنیم، پس با نکست همراه باشید.
انواع ویرایشگر کد🖋️
قبل از هر چیز اجازه بدهید که توضیحی مختصر در مورد انواع ویرایشگر کد و ویژگیهای هرکدام از آنها ارائه دهیم تا بعد از بررسی بتوانیم بهترین گزینه مناسب خود را انتخاب کنیم. با توجه به امکانات، محیط بصری و همچنین زبانهای قابل پشتیبانی میتوان ویرایشگرها را به دو دسته IDE و Lightweight editors تقسیم کرد.
IDE (محیط توسعه یکپاریچه)
اصطلاح IDE (محیط توسعه یکپارچه) به یک ویرایشگر کد قدرتمند با ویژگیهای بسیاری اشاره دارد که معمولاً روی کل یک پروژه کار میکند. همانطور که از نام آن پیداست فقط یک ویرایشگر نیست، بلکه یک “محیط توسعه” در مقیاس کامل است که علاوه بر کد نویسی ابزارهای کامپایل، دیباگ و اتوماسیون و … را نیز شامل میشود.
با استفاده از IDE میتوانید کل یک پروژه را بارگیری کنید و بین فایلهای مختلف پروژه که گاها با زبانهای برنامهنویسی مختلفی نوشته شدهاند پیمایش کنید، این ابزار ویژگی تکمیل خودکار را نه فقط بر اساس فایل باز شده بلکه بر اساس کل محتوای پروژه ارائه میدهد، علاوه بر آن به سادگی میتوانید با ابزارهای مدیریت نسخه مانند git و همچنین تسترها ارتباط برقرار کنید.
اگر قصد استفاده از IDE برای کد نویسی جاوا اسکریپت را دارید ما به شما سه مورد زیر پیشنهاد میکنیم:
هواستان باشد که Visual Studio Code را با Visual Studio مایکروسافت اشتباه نگیرید، Visual Studio یکی از قدرتمند ترین IDE های موجود در بازار برای توسعه .net است که رایگان نیست(البته ما رایگان استفاده میکنیم) و فقط برای ویندوز است.
Lightweight editors ( ویرایشگر کد سبک)
ویرایشگرهای کد کم حجمتر که تنظیمات و امکانات کمتری برای توسعه و خطایابی و کار با پروژه ها دارن و غالبا تمرکزشون بر روی یک فایل است تا یک پروژه بزرگتر، اما در عوض سریع، ساده و خیلی کاربردی هستند.
خیلیها به این ویرایشگرها، ویرایشگر متن (text editor) نیز میگویند
تفاوت اصلی بین “ویرایشگرهای سبک” و “IDE” این است که IDE در سطح پروژه کار می کند و حجم زیادی از منابع را برای باگیری و آنالیز پروژه صرف میکند، پس اگر فقط چند فایل دارید و نیازی به استفاده از پروژه برای دستهبندی آنها ندارید بهتر است از ویرایشگرهای سبکتر و البته سریع استفاده کنید.
ویرایشگرهای سبک زیادی وجود دارند اما ما برای جاوا اسکریپت چند ویرایشگر زیر را پیشنهاد میکنیم:
البته شما میتوانید از هر ویرایشگر کد دیگری که دوست دارید استفاده کنید. ویرایشگرها برای شما برنامه نویسی نمیکنند، آنها کمی شما را سریعتر و کد نویسی را برایتان لذت بخش تر خواهند کرد.
بهترین ویرایشگرها برای جاوا اسکریپت❤️
لیست زیر شامل 6 نرم افزار برای توسعه و برنامه نویسی جاوا اسکریپت است که بر اساس نظرات کاربران مختلف، ترندهای گوگل، بازارکار و تجربه شخصی دستهبندی شده است، و به شدت نیاز به نقد و بررسی از طرف شما برنامه نویسان عزیز دارد. در ضمن اولویت قرارگیری این ابزارها در لیست سلیقه ای است.
Visual Studio Code
به جرائت میتوان گفت یکی از بهترین و پر استفاده ترین ابزارها برای کد نویسی تقریبا به هر زبانی Visual Studio Code است. مایکروسافت در طراحی این ویرایشگر از ویژوال استدیو معروفش بهره برده البته با این تفاوت که VS Code کاملا رایگان است و میتوان از آن در هر پلاتفرمی استفاده کرد. نمودار زیر میزان ترند بودن ویرایشگرهای برتر بازار و پیشرفت چشم گیر VsCode در دو سال اخیر را نمایش میدهد (منبع google trend ).
VS Code برای برنامه نویسی جاوا اسکریپت صدها پلاگین مختلف عرضه میکند که به سادگی و با یک کلیک به محیط اضافه میشوند، قابلیت های مختلفی که احتمالا از شما یک کد نویس تنبل خواهد ساخت😀.
ویژگیهای VS Code:
WebStorm
WebStorm یک محیط توسعه یکپارچه و مختص جاوا اسکریپت و فناوری های مرتبط است. مانند سایر IDE های JetBrains، تجربه برنامه نویسی شما را لذت بخش تر می کند. از آنجا که مختص طراحی وب است بسیار سریع و روان است و برای سیستمهای قدیمیتر که با VS Code دچار مشکل میشوندتوصیه میشود.
ویژگیهای ویرایشگر جاوا اسکریپت webstorm
Eclipse(JSDT)
ایکلیپس Eclipse یکی از بهترین IDE ها برای توسعه جاوا است که توسط IBM ارائه شده، همه کسانی که برنامه نویسی اندروید کار کردن این برنامه رو به خوبی میشناسن. این محیط توسعه قدرتمند جاوا را میتوان با افزونه های خاصی به یک IDE وب یا جاوا اسکریپت تبدیل کرد.
ابزارهای توسعه جاوا اسکریپت (JSDT) افزونههایی هستند که به خوبی از توسعه برنامههای کاربردی جاوا اسکریپت و وب پشتیبانی میکنند.
ویژگیهای Eclipse JSDT:
Sublime Text
Sublime Text خود را به عنوان یک «ویرایشگر متن پیچیده برای کد، نشانه گذاری و نویسندگی» معرفی می کند. Sublime Text که در ژانویه 2008 منتشر شد، اکنون در چهارمین نسخه خود از مک، ویندوز و لینوکس پشتیبانی می کند. این ابزار رایگان نیست اما به صورت shareware منتشر شده و شما میتوانید به صورت دمو از آن استفاده کنید البته برای ما فعلا همه چیز رایگانه پس این مورد یک نقطه ضعف برای ما نیست.
این ویرایشگر شبیه به یک چاقوی سوئیسی است که می تواند تقریبا هر نوع کدی را با آن ویرایش کرد. در نگاه اول ممکن است Sublime Text یک ویرایشگر متنی به نظر برسد که فقط برای توسعه دهندگان مفید است. در حالی که یک برنامه قدرتمند برای ناشران و وبلاگ نویسان نیز است.
ویژگیهای Sublime Text :
++Notepad ➕
Notepad++ یک ویرایشگر کد یا ویرایشگر متن منبع باز و جایگزین Notepad است که از چندین زبان پشتیبانی میکند. این برنامه فقط در محیط MS Windows اجرا می شود و کاملا رایگان است. نوتپد پلاس پلاس با استفاده از زبان ++c طراحی شده و به همین علت یکی از سریعترین ابزارهای ویرایش کد است که تقریبا بر روی هر سیستمی با سیتم عامل ویندوز و در تمامی نسخه ها به خوبی کار میکند.
برای ویرایش کدهای جاوا اسکریپت که تنها در یک یا چند فایل هستند ++Notepad یکی از بهترین گزینه ها است.
ویژگیهای Notepad++ :
Atom ⚛️
صفحه اصلی وبسایت اتم در مورد این ویرایشگر متن نوشته است “ویرایشگر قابل سفارشی سازی برای قرن 21”
در واقع atom یکی از ویرایشگرهای متنی است که اخیرا توجه برنامه نویسان را به خود جلب کرده ، این برنامه برای کارهای تیمی بسیار مناسب است البته به خوبی هم از Git پشتبانی میکند. اما teletype امکان تایپ و مشارکت همزمان چندین کاربر را فراهم میکند که به نوبه خود بسیار کاربردی و البته چالش پذیر است.
به نظر من بهترین روش برای آشنایی با اتم این است که آن را نصب کنید و چند روز با آن کد نویسی کنید تا با کیفیت آن پی ببرید، هرچند اتم یک IDE نیست ولی به عنوان یک ویرایشگر متن یا کد یکی از بهترین هاست.
ویژگیهای Atom:
- پشتیبانی از همه سیستمعامل ها
- مدیریت و ساخت پکیجها
- تکمیل هوشمند کد
- مرورگر سیستم فایل
- چند پانلی (تقسیم صفحه به چند پانل مختلف)
- جستجو جایگزینی پیشرفته
- امکان نصب تمهای مختلف
- قابلیت سفارشی سازی بالا
- توسعه با جاوا اسکریپت
خلاصه درس ⭐️:
در این درس با مفهوم IDE و تفاوت آن با ویرایشگرهای سبک آشنا شدیم ودر ادامه با شش محیط توسعه و ویرایشگر معروف برای توسعه و وبرنامه نویسی جاوا اسکریپت و ویژگیهای هر یک آشنا شدیم. در نهایت هدف ما از ارائه این مقاله در مجموعه آموزش جاوا اسکریپت کمک به برنامه نویسان تازهکار برای انتخاب محیط توسعه مناسب خود است. و باز هم تکرار میکنیم که استفاده از محیط نمیتواند در مهارت برنامه نویسی شما تاثیر بگذارید بلکه به سرعت ، دقت و لذت شما در برنامه نویسی کمک میکند.
تمرینات درس 📜: انتخاب بهترین ویرایشگر کد جاوا اسکریپت
نظر سنجی 📊: ویرایشگر کد مورد علاقه برای جاوا اسکریپت شما چیست؟
🙏🏽لطفا در نظر سنجی زیر شرکت کنید 🔗